Poljanska 6, p.p. 2031 1000 Ljubljana

Novemu šolskemu letu na pot

Nadja Mehle

Imam občutek, kot bi šele pred nekaj dnevi pričakovali konec šole in delali načrte za počitnice. A počitnice so že za nami. Vse lepe stvari hitro minejo. Odpirajo se šolska vrata in tega smo veseli tako otroci, kot starši. V zadnjih dveh šolskih letih smo namreč okusili, kako je če se vrata šole morajo prisilno zapreti, da zaščitimo zdravje. Vsi si želimo, da letos tega ne bi bilo.

Ostajajo lepi spomini. Za nami so številni oratoriji, duhovne vaje, počitniški dnevi z vrstniki, kampi, tabori, počitnice za družine in z družino. Pa bodo res ostali samo spomini? Otroci, ki so bili na počitniško duhovnem tednu v Stični, so prinesli domov majice z napisom: Bil sem v Stični. Ni mi ostala le ta majica, ampak nekaj več. Ja, pomembno je to, nekaj več. Nastala so nova prijateljstva, več je bilo časa za pogovore, igre, petje, molitev. Vse to nas bogati in osrečuje. Predvsem pa nam daje moč, da se še z večjo vnemo lotimo novih izzivov.

Kaj vse bo prineslo to novo šolsko in veroučno leto, Bog ve! Pomislimo, koliko novega se bodo otroci naučili in spoznali v šoli, pri verouku in pri vseh dejavnostih ob šoli. Zopet se bodo začeli pripravljati novi prvoobhajanci, novi birmanci.

Mogoče nam jo bo zopet zagodla korona. A to ni najpomembnejše. Pomembno je, da vidimo človeka ob sebi, svojega moža, ženo, otroka, soseda, sodelavca… Vprašajmo se, kako se počuti, ga je mogoče strah. Mogoče potrebuje našo pomoč.

Zagotovo ne bo manjkalo preizkušenj, težav, bolečine in marsikdaj tudi slabe volje. Ko bo težko, ko bomo imeli vsega dovolj, se spomnimo na lepa doživetja, ki so ravnokar za nami, na žareče obraze naših otrok, ko so se vračali domov z oratorijev ali počitniških dni. Prosimo za pomoč blaženega Carla Acutisa, katerega so letos spoznavali otroci na oratoriju in marsikaterih počitnicah. Mladi Carlo je neomajno zaupal v Boga in sledil Njegovi volji. Veroval je, da z božjo pomočjo lahko premaga še tako težko preizkušnjo. In to velja tudi za nas. Nismo sami. V lepih doživetjih in v trpljenju nas ljubeče spremlja Njegova roka. Zato pogumno stopimo novim izzivom naproti.