Poljanska 6, p.p. 2031 1000 Ljubljana

Piknik 2017

V Dolenjskih toplicah je pred godom sv. Ane potekalo tradicionalno srečanje družin Aninega sklada. Srečanje, na katerem se jih je zbralo več kot 400, je namenjeno druženju z dobrotniki ter med družinami, pa tudi izmenjavi izkušenj.

Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je tovrstno srečanje za družine z več otroki eden od prijetnejših trenutkov. Sveto mašo na prostem je daroval p. Lojze Markelj, ki je družinam med drugim položil na srce: „Da naj bodo najprej Bogu hvaležni, da jim je dal milost, da so lahko postali starši. V Sloveniji je 20 odstotkov ljudi, ki ne morejo imeti otrok: kako to boli. Potem pa, da je to največji prispevek narodu. Slovenski narod je namreč trenutno v stiski tudi glede otrok; da so oni res priče, da je življenje lepo v zakonu in družini, tudi tam, kjer je več otrok,“ je povedal p. Markelj.

Dejal je še, da je to srečanje tudi zanj, ki se že 40 let ukvarja s pripravo na zakon, lepo srečanje, da so prišli starši s številnimi otroki. „To je danes eno pričevanje, ne samo v besedi, ko vemo, da ni lahko vzgajati, da so še dobri starši, ki svojim otrokom dajejo pogum: bodi ponosen, da si rojen v taki družini.“

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc pa je o geslu tokratnega srečanja ’Ljubezen lahko v vsakem domu ustvari košček nebes’ (Phil Bosman) povedala: „Z geslom srečanja sporočamo to, da vsi dobro vemo, da nobena družina ni popolna, da bi lahko rekli, da je vedno v njih vse lepo. V vsaki družini se zgodi kaj težkega, ampak z današnjim geslom sporočamo, da je v vsaki družini, če je le malo dobre volje, lahko koške nebes. Če se imamo radi, če smo strpni do drug do drugega, če smo ljubeznivi, če si pomagamo med seboj, je to že košček nebes. In ta nebesa lahko okušamo tudi v naših družinah, kjer vemo, da je veliko lepega, včasih je pa seveda treba tudi kaj potrpeti.“

Popoldanski del programa je zaznamovalo druženje v bazenu ter predstavitev mladih glebnih talenov iz družin Aninega sklada. Predstavili so se Vid in Andreja Kostajnšek in Nace Gartnar na Harmoniki, čebelarja je odpel Blaž Romih, Ana Žebovec pa se je predstavila z avtorsko pesmijo. „Druženje z družinami nam veliko pomeni. Je potrditev, da smo na pravi poti, hkrati pa tudi sprostitev. Družine smo med seboj postale zelo povezane, mnogi se dobivamo tudi izven teh srečanj. Anin klad je zato vsaj za nas blagoslov in veselje,“ je dejala mama petih otrok Iva Dimic.

Če želite pomagati družinam z več otroki lahko to storite tako, da postanete dobrotnik ustanove Anin sklad.

Fotografije