Poljanska 6, p.p. 2031 1000 Ljubljana

Družinski dan 2017 – Šentjakob

Velika družina Aninega sklada je 22. aprila 2017 v Šentjakobu ob Savi pripravila tradicionalno srečanje družin pod geslom sv. Vincencija Pavelskega: »Tujec sem bil in ste me sprejeli.« Srečanje je bilo namenjeno druženju, izmenjavi izkušenj, pa tudi predavanjem za starše in delavnicam za otroke.

Predavanje Katarine Kompan Erzar – prisluhnite

Srečanje se je pričelo zjutraj, s sveto mašo, ki jo je daroval gospod Božo Rustja in so jo sooblikovale družine in animatorji Aninega sklada. Gospod Rustja je poudaril, da se nam vstali Kristus bliža v našem vsakdanjem življenju. Jezus tako ne obstaja samo kot abstraktna ideja, ampak nam prihaja naproti v konkretnih stiskah našega življenja. Tej ljubezni želijo Anin sklad in njegovi dobrotniki služiti na področju družin z več otroki, saj prepoznavajo, da je ravno toplo družinsko ognjišče prostor medsebojnega sprejemanja, tolažbe in ljubezni.

Po sveti maši je družine obiskala varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer. Gospa Marija Šterbenc, predsednica Aninega sklada, je izrazila veselje, da se je gospa Nussdorfer odzvala povabilu in se neposredno seznanila z izkušnjami in težavami staršev družin, vključenih v sklad. Varuhinja je izrazila podporo družinam in na kratko predstavila svoje delo, ki predstavlja most med ljudmi in državo.

V programu Pod skalco so udeleženci lahko spoznali razlog letošnjega gesla, saj Vincencijanska družina obhaja 400-letnico začetka vincencijanske karizme. Sestre usmiljenke skupaj s sodelavci so z igro in besedo predstavile začetke te karizme in jo postavile v današnji čas.

Pogovor o problematiki številčnih družin se je nadaljeval tudi po rednem programu. Predstavniki staršev, gospa Nussdorfer in gospa Marija Šterbenc so se strinjali, da je potrebno v Sloveniji najti sistemsko rešitev, ki bi družinam z več otroki omogočila lažji vsakdan, hkrati pa bi spodbudila mlade družine, da bi se odločale za več otrok. Pozdravili so delovanje Aninega sklada, ki po njihovih besedah združuje vse, ki so odprti za življenje, poleg tega pa nudi tako finančno kot tudi moralno podporo družinam z več otroki, katero še kako potrebujejo.

Medtem ko so imeli otroci različne delavnice pa so starši prisluhnili predavanju. O vzgoji otrok je spregovorila dr. Katarina Kompan Erzar iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino Ljubljana na temo »Kako pomembni so za vzgojo vrednot družina, okolica in družba«. Med drugim je poudarila, da se otrok vedenja uči od staršev, zato so starši otrokom glavni zgled vrednot.

Medtem pa so se otroci udeležili delavnic, v katerih so spoznavali življenje svetega Vincencija Pavelskega in pripravili kratke igrice, ki so jih ob sklepu srečanja zaigrali pred starši in vsemi zbranimi.

Mladi iz skupine Marijanske vincencijanske mladine iz Kočevja so s svojo akcijo zbrali prispevek za Anin sklad in navzoče nagovorili s pesmijo: prisluhnite

Moja mama vsako jutro stopi k moji postelji,
pa poljubi me na čelo in mi križec naredi.
Moja mama opominja me ljubeče dan za dnem:
Skleni zdaj roke proseče, Stvarniku zahvali se.
Moja mama vsak večer pokriža me, ko gremo spat:
Sladko spi in angel božji naj ob strani ti stoji.