^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

Prijava

Rad bi pomagal

Kako izpolniti položnico:

IBAN: SI56 0430 2000 3334 262

Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč družinam z več otroki
BIC banke prejemnika: KBMASI2X

Referenca: SI00 datum
Ime in naslov: Ustanova Anin sklad, Poljanska 6, Ljubljana

 

Družinska sreča

srecaPodarjena mi je bila družinska sreča. Ne mislim na družinsko srečo, ki jo doživljam v svojem domu. Mislim na preprosto rastlinico z imenom družinska sreča. Polna drobnih lističev se je razraščala in polnila v lončku vse kotičke svojega domovanja. V preobilju je kipela celo čez robove, ki mi je bila podarjena.

Razveselil sem se je in jo postavil na sredino mize v dnevni sobi. Več dni sem jo hodil občudovat in negovat. Potem pa ... saj veste, za družinsko srečo ni bilo več časa. Preobilje skrbi, pomembni opravki, neodložljive poti, srečanja, daleč vstran od skupne mize in sobe in družinske sreče, ki je vedno bolj hirala brez nege. Brez pozornosti, brez ljubezni.

Nekega dne sem stopil v dnevno sobo in moj pogled se je ustavil na družinski sreči - umirala je. Prej kipeče preoblije živlenja je venelo in prebudilo je očitek: "Zakaj si me zapustil? Kje si bil? Vse ti je pomembnejše od mene?"Grešnik sem stal pred krhko stvarco in vedel sem, da se moja krivda imenuje nepozornost, brezbrižnost, zanemarjanje ... Bilo me je sram. Ali ni zapisal pesnik: "Če pozabiš na cvet, boš pozabil na človeka; če spregledaš rožo, boš spregledal brata." Prilil sem vodo in upal, da bo sreča oživela. Pa ni - bilo je prepozno. Skupna miza je postala pusta in hladna. Nobena stvar ni mogla nadomestiti družinske sreče.

Nekega dne sem vstopil v cvetličarno. "Družinsko srečo bi rad!" Cvetličarka mi je izbrala najlepšo. "Koliko stane?" sem hotel vedeti. Žena živahnih oči se je nasmehnila: "Družinska sreča se ne prodaja. Podarjena vam je!" Presenečem sem se zahvalil, in ko sem hotel oditi, mi je rekla v naročilo: "Družinsko srečo morate zalivati vsak dan. Zelo občutljiva je. Ne pozabite na to tudi, ko imate veliko skrbi in opravkov!"

"Vem," sem tiho odgovoril in jo ponesel v življenje.

Karel Gržan

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini

Ustanova Anin Sklad
Poljanska 6
P.P. 2031
1000 Ljubljana
Telefon: 0590 355 30
GSM: 040 770 222
anin.sklad@rkc.si

Dežurstvo v pisarni:
vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 13.00 do 15.30

Copyright © 2013. Anin sklad Rights Reserved.