^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

Prijava

Rad bi pomagal

Kako izpolniti položnico:

IBAN: SI56 0430 2000 3334 262

Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč družinam z več otroki
BIC banke prejemnika: KBMASI2X

Referenca: SI00 datum
Ime in naslov: Ustanova Anin sklad, Poljanska 6, Ljubljana

 

Piknik 2013

S piknikom družin ustanove Anin sklad, ki se ga je udeležilo okrog 700 ljudi oziroma približno 95 družin družin, se je začelo praznovanje letošnje 15-letnice delovanja omenjene dobrodelne, nevladne, neprofitne in nepolitične ustanove. Srečanje, ki je nosilo geslo „Družina v letu vere“, se je začelo s sveto mašo. Daroval jo je provincial frančiškanov p. Stane Zore, ki je tudi predsednik strokovno nadzornega sveta Aninega sklada.

 

V nagovoru družinam je dejal, da naj sedijo na vhodu svojega doma in naj vanj spustijo samo tiste goste, ki prihajajo s sporočilom miru. Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc pa dejala, da „so na teh srečanjih res samo tisti, ki radi pridejo in se vsakega srečanja znova in znova veselijo. Je neko posebno vzdušje, ki ga je pravzaprav težko z besedami opisati“. Popoldanski program je med drugim vključeval kopanje v odprtem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.

Ustanovo Anin sklad so konec leta 1998 ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. Vanjo je vključenih preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok. P. Stane Zore je v nagovoru po evangeliju dejal, da naj bodo starši pazljivi, koga spuščajo v svojo hišo. „Sedi pri vhodu svojega šotora, da boš naprej spustil samo tiste goste, ki v tvoj dom prihajajo s sporočilom miru, ki v tvoj dom prinašajo blagoslov, ki v tvoj dom prinašajo dobroto. Na poseben način morate pri vhodu svojega šotora sedeti starši zato, da boste v dom svoje družine v resnici povabili samo tiste goste, ki bodo oblikovali vas in vaše otroke v vedno bolj zrele, samostojne in svobodne ljudi,“ je dejal zbranim družinam p. Strane Zore.

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je izrazila veselje, da sklad deluje s pomočjo dobrotnikov že skoraj 15 let. Na delovanje gleda s hvaležnostjo do vseh tistih, ki tako vztrajno in s skrbjo podpirajo delovanje Aninega sklada. „Potem s hvaležnostjo Bogu, da daje vedno nove navdihe in dobre sodelavce. In ponosna sem, da smo vsi skupaj, tudi v težkih trenutkih, vztrajali in zaupali, da dobro vedno zmaguje. V veliko veselje in zadoščenje mi je, ko opazujem družine, ki so vse od začetka naše članice in so otroci v družine prihajali in prihajali, odraščali in mnogi že odrasli, se že poročili in imajo že svoje družine. Tako da imamo tudi pri Aninem skladu že kar nekaj podmladka. Poseben blagoslov za sklad pa so tudi duhovniški poklici. Iz naših družin so že trije duhovniki,“ je povedala Šterbenčeva in dodala, da so tovrstna srečanja med družinami zelo dobro sprejeta. S srečanji je zelo zadovoljna zato, ker preprosto „vidim, da se družine srečanj udeležujejo zelo rade, da se veselijo druženja, skupnih iger, skupnih navihanosti, če hočete, ko vidim, da niso usmerjeni samo k temu kaj prejmejo, da se bodo lepo imeli, ampak se trudijo, da se čim več pogovarjajo, da navežejo medsebojne stike in se pogovorijo o težavah s katerimi se srečujejo, si izmenjujejo izkušnje in tudi marsikatero materialno dobrino (obleko, obutev, otroške vozičke itd.). Vedno, kadar vidim, da so družine vesele, zadovoljne, sem zadovoljna tudi jaz.“ Sicer se je danes sestal tudi strokovno-nadzorni odbor Aninega sklada, ki je začrtal smernice za praznovanje letošnje 15-letnice delovanja.

Članica strokovno nadzornega sveta s. Cveta Jost, je v imenu ustanovitelja poudarila, da sestre usmiljenke vedno z veseljem priskočijo na pomoč družinam Aninega sklada. Da so ta srečanja zelo dobrodošla je dejala mati devetih otrok, Metka Šolar iz Selške doline. Dodala je, da gre za srečanja družin, ki se soočajo s podobnimi problemi a jih tudi na tovrstnih srečanjih veliko rešijo.

Zbrane je nagovorila tudi poslanka Državnega zbora Iva Dimic (NSi). V nagovoru je dejala, da družina v današnjem času postaja vedno bolj pomembna. „Pomembno je, da ohranjamo to našo tradicionalno družino, družino z mamo, očetom in otroci,“ je dejala Dimičeva.

Ustanova Anin sklad si leto za letom prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot je svetovanje, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno "ozračje" naklonjeno družinskim vrednotam.

Radio Ognjišče

Ustanova Anin Sklad
Poljanska 6
P.P. 2031
1000 Ljubljana
Telefon: 0590 355 30
GSM: 040 770 222
anin.sklad@rkc.si

Dežurstvo v pisarni:
vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 13.00 do 15.30

Copyright © 2013. Anin sklad Rights Reserved.