^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

Prijava

Rad bi pomagal

Kako izpolniti položnico:

IBAN: SI56 0430 2000 3334 262

Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč družinam z več otroki
BIC banke prejemnika: KBMASI2X

Referenca: SI00 datum
Ime in naslov: Ustanova Anin sklad, Poljanska 6, Ljubljana

 

Tako blizu si!

Nikdar mi ne dovoli pomisliti, da si daleč.

To občutje je 17. julija 2011 povezovalo družine Aninega sklada na pikniku v Dolenjskih Toplicah.

 

Poglejmo si tri prispevke o tem dogodku.

Zapis Alena Salihoviča: Radio Ognjišče

Anin sklad v Dolenjskih toplicah združil sto družin

Ustanova Anin sklad, ki se že od leta 1998 trudi za družine z več otroki, je v Dolenjskih Toplicah pripravila že 12. piknik družin Aninega sklada. Piknika se je udeležilo približno sto družin, kar je skoraj tretjina vseh družin, ki so vključene v Anin sklad. Ta povezuje približno 360 družin v katerih je okrog 2100 otrok.

Srečanje v Dolenjskih Toplicah, ki se ga je udeležilo približno 700 ljudi, se je začelo s sveto maš, ki jo je daroval predsednik nadzorno-strokovnega odbora p. Stane Zore. V nagovoru je dejal, da vsak, ki v svojem srcu nosi veselje do življenja, nosi v svojem srcu podobnost z Bogom. €žStraši, ki ljubite življenje do tega, da sprejemate življenje, ga prinašate svetu, skrbite, da to življenje raste, se razvija, da to življenje v vaši skrbi postaja rodovitno, polno, odgovorno. Na ta način postajate na poseben način božji sodelavci.€œ

€žBiti kristjan ne pomeni samo izpovedovati vero v Boga, biti kristjan prav na osnovi te besede pomeni ljubiti življenje, kakor ga ljubi Gospod Bog. V vsej njegovi pestrosti,€œ je še dejal p. Stane Zore in s tem vse povabil k medsebojnemu sodelovanju, tudi takrat, ko se družina znajde v težavah. €žKoliko se tudi v tej naši družini zaseje plevela. In v vseh nas je strastna zavzetost, da bi tega plevela ne bilo. V vsaki družbi je velika skušnjava, da bi jo naredili čisto, brezmadežno, brez napak, da bi v njej ne bilo nobene ljuljke. Vsa takšna prizadevanja v preteklosti in vsa takšna prizadevanja v sedanjosti razvijejo v krivico, v solze, v kri, v nasilje in zatiranje tudi v naših družinah, kadar jih hočemo narediti brez napak,€œ je poudaril p. Stane Zore ter vse povabil, da naj že želijo v sebi nositi €žnekaj Božjega€œ, da naj se naučijo v Bogu biti usmiljeni in prizanesljivi, €ždo te mere, da bomo drug drugemu in samemu sebi dovolili, da ne zmoremo vsega, da ne znamo vsega, da nas stvari včasih presegajo, da toliko stvari v našem življenju in življenju naših družin ostaja skrivnost. V tej skrivnosti zaupamo v Boga, v njegovo ljubezen do življenja, v njegovo ljubezen do vsakega izmed nas, v njegovo usmiljenje in odpuščanje.€œ

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc pa je ob začetku piknika poudarila, da se za to srečanje vedno znova odločajo zato, ker si prostega dne želijo predvsem mame. €žTa dan jim ni potrebno skrbeti ne za hrano, ne za pijačo, pogosto pa se otroci tako zamotijo v bazenu in z drugimi igrami in pravo veselje je opazovati množico sproščenih tako otrok kot njihovih staršev.€œ

Geslo letošnjega piknika je bilo €žTako si blizu! Nikdar mi ne dovoli pomisliti, da si daleč!€œ Šterbenčeva je glede gesla dodala, da so starši pogosto izčrpani in da je nevarnost, da jim upade pogum in da je potrebno nenehno skrbeti, da jim ne opeša volja ter da jim ne popustijo živci. €žPoskušali smo si dopovedati, da ne začetek ampak konec delo krasi, kar pomeni, da je prav, da živimo vedno v nekih pričakovanjih, v upanju na dobre rezultate, prav je da se zavedamo, da naša čustva lahko poskočijo ali pa upadejo, zato jim ne smemo povsem zaupati. Resnice, da se v življenju nujno srečujemo z dobrim in slabim istočasno, se moramo zelo dobro zavedati,€œ je dejala Šterbenčeva.

Piknik, ki je priložnost za izmenjavo izkušenj med družinami z več otroki je prinesel tudi številne aktivnosti. Poleg kopanja so se mnogi opravili po gozdni učni poti, nekateri se preizkusili v nordijski hoji, spet tretji pa se zadržali v sproščenem klepetu v lepoti Dolenjskih Toplic.

Ana Kos: Blog

Živobarvno geslo nedeljskega srečanja nas je pozdravljalo že od daleč, ko smo prihajali iz gozda na jaso, v našo zeleno "katedralo". Mnogim od nas je jasa postala že "naša", saj se julija nekako za sveto Ano, zavetnico Aninega sklada, dobivamo tukaj vsako leto ... že kakšnih 10 let.

Geslo me je presenetilo.

A sem prav hitro začutila, kako je pravo. Kako je primerno za nas.

Anin sklad je družina velikih družin, menda je v tej veliki družini že okrog 350 velikih družin. Nekaj običajnega je na teh naših srečanjih srečati družine s sedmimi, osmimi, devetimi, desetimi in tudi več otroki.

Pred 12 leti, ko je bil Anin sklad ustanovljen, smo bili nekako "mladi", sveži, optimistični, upanja polni ... ja, mladi. Vsi tudi z majhnimi otroki.

A potem ... življenje teče dalje ... prinaša nam mnogo lepega in prav tako mnogo težkega ... Tako je v naše družine poseglo že veliko hudega, tudi smrt. Posebno se spominjam nekaterih iz naše srede, nekateri so bili meni zelo blizu ... Ni lahko sprejeti, da ni več med nami mam ali očetov moje starosti in tudi mlajših ..., da umirajo tudi otroci, ja, vse družine, tudi velike, se srečujemo z vseh vrst preizkušnjami.

Morda imamo pa vendar tudi "srečo", ta blagoslov, da je med nami mogoče več vere, kot je je v povprečju okrog nas. Morda je med nami več ljudi, ki zmeraj znova zmorejo narediti nov korak, čeprav so ob prejšnjem klonili ...

Med nami so ljudje, ki se ob izgubi svoje najdražje osebe zahvaljujejo, da so jo ... do nekega trenutka na tej zemlji imeli ...

In vendar nam je včasih silno težko. Se nam zdijo preizkušnje prevelike. Križ pretežak za naše šibke rame.

Zato so zelo dobrodošle besede v vabilu: Če čutiš, da je tvoje srce polno tesnobne skrbi, poskušaj biti prijazen. Če čutiš, da izgubljaš pogum, poskušaj opogumiti brata. Če čutiš, da je zanos tvoje vere omagal, poskušaj okrepiti bratovo vero. Če čutiš, da se v tebi kuha hudobija, poskušaj ljubeznivo priskočiti bratu na pomoč. Če te obhaja skušnjava, da bi odnehal, poskušaj vztrajati graditi boljši svet. In če te usoda pritisne k tlom, ne zamudi priložnosti in se včasih ozri proti nebu! In poskusi vedno znova, vztrajnost se obrestuje!

Srečanje smo začeli z mašo. Maša v naravi, v "zeleni katedrali" je enostavno - lepa! Sestre usmiljenke, ki imajo naše družine res zelo rade, so poskrbele za lepo petje. Zelo se nas je dotaknil p. Stane Zore, ki je maševal.

Evangelij je govoril o ljuljki, o plevelu med žitom. Gospodar je naročil, naj pustijo ljuljko pri miru, ob času žetve jo bodo že ločili od plodov - od semena pšenice. Ljudje smo pa pogosto tako nestrpni, nič nismo potrpežljivi, nič nismo pripravljeni čakati, radi bi vse popolno, nič napak ... Pulimo ljuljko v svojih družinah in družbi, saj hočemo vse čisto, vse urejeno, vse pospravljeno ... a ob puljenju (stalnem opozarjanju, kreganju, morda kaznovanju) uničimo lahko tudi zdrave rastline, ki bi sicer prinesle pravi sad, dober sad ... Zgodba iz Svetega pisma nas opozarja na potrpežljivost drug z drugim, na čakanje na sadove, na to, da naj ne sodimo, kaj je dobro in kaj je slabo ... Gospodar je tisti, ki bo ob koncu (žetve) vedel, kaj je dobro in kaj ni dobro.

V družinah je tudi veliko hudega, ker marsikdaj iščemo krivce. Ker se nam zdi, da je nekaj urejeno šele, ko najdemo krivca. A v tem delamo lahko krivice ... lahko ranimo, lahko zapravljamo čas ... Med tem ko iščemo, kdo je kriv, bi morda lahko že obvezali eno ranjeno koleno ... ali pa srce ...

Nekaj od tega je povedal p. Stane, nekaj misli se je potem spletlo v meni. Kasneje smo se v ožjih krogih še pogovarjali ob tem, saj nas se nas je pridiga dotaknila, nas nagovorila. Šla nam je do srca.

Kar škoda, da ni bilo časa za ostati v teh mislih, dejansko sem se čutila prav pobožano globoko v sebi, rada bi šla nekam v mir in vse premislila v svojem srcu - a naše srečanje se je "dogajalo" naprej.

Po kosilu smo imeli različne možnostii: iti za 3 ure v bazen, športne igre na jasi, nordijsko hojo s pomočjo športnega animatorja, voden pohod po gozdni učni pot ali pa preprosto ostati na jasi in biti skupaj s tistimi, ki so ostali tam.

Turdus je z vsemi najinimi šel v bazen, jaz pa na gozdno učno pot Rožek. Sedaj so tukaj mogočna drevesa, a pred 250 leti so tukaj živeli vinogradi.

Našo pot občasno preči medved, ki se žejen spusti iz gozda (iz Kočevskega roga) dol do reke pit, saj višje gor ni večjih izvirov. Občasno tukaj vidijo risa, na tem področju so tudi volkovi, vendar nimajo dobrih pogojev in jih ni veliko. Videli smo jazbino, a gospodarja ni bilo doma, nekoč se je iz te jazbine ven komaj privlekel čisto obgrizen in zdelan pes, gospodar jazbec ni ravno gostoljuben.

Vodja naše skupine nam je razložil tudi marsikaj o lubadarjih. S to problematiko se doslej še nisem soočila tako od blizu.

Ko smo bili spet vsi na jasi, smo dobili sendviče in sadje in prisluhnili nastopu simpatičnih otrok in nekaterih celih družin.

Zares srečala sem se z nekaj ljudmi, rada bi se še z mnogimi, pa v enem samem dnevu to ni mogoče. Zelo sem vesela nekaj globljih pogovorov. Sploh na temo sprejemanja otrok, to je moja večna tema!

Prav tako se rada pogovarjam o verouku, saj ga imam zelo rada.

Z nekaterimi "vrstniki" smo zajadrali tudi v globlja eksistencialna vprašanja. Pogovarjali smo se o ljubezni, o zvestobi, o vsakodnevnem umiranju iz ljubezni ... V veselju in hvaležnosti, da nam je to druženje dano, je prehitro potekel dan ... Predsednici Aninega sklada Mariji Šterbenc, možu, ki jo pri delu za družine podpira, sestram usmiljenkam, patru Stanetu, animatorjem in animatorkam, kuharjem, vsem, ki ste poskbrneli, da je bilo nam lepo, najlepša hvala! Bodite blagoslovljeni! Upam, da veste, da je vaše delo veliko - pa da pri nas odmeva še dolgo ... in da nam daje v preizkušnjah tudi moči in poguma.

Jože Pavlič: Družina

Vodilna misel letošnjega poletnega duhovno-počitniškega srečanja družin dobrodelne ustanove Anin sklad, ki ta čas združuje 360 družin z 2100 otroki, v nedeljo 17. julija, v zeleni katedrali na jasi pri Dolenjskih Toplicah je bila: Tako si blizu. Nikdar mi ne dovoli pomisliti, da si daleč. V prvi vrsti je ta misel zahvala Stvarniku življenja in vsega dobrega, kar je podaril človeškemu rodu; v Sloveniji tudi 90 družin s 693 člani, ki so se udeležile že 12. piknika Aninega sklada, v drugi pa priprošnja, da bi bile družine iz Aninega sklada in druge slovenske družine zveste Bogu in bi potrpežljivo prenašale vsakodnevne preizkušnje in tegobe.

Duhovni napotek za to je dal navzočim staršem v govoru med mašo p. Stane Zore, predsednik strokovno-nadzornega sveta Aninega sklada. Priporočil jim je, naj bodo pozorni tudi na to, da v skrbi za dobro vzgojo svojih otrok ne bi z ljulko ruvali tudi pšenice, znali in zmogli tudi potrpeti, kadar pridejo preizkušnje, ter zaupali v božjo ljubezen, dobroto in usmiljenje. Na otroke je treba gledati z božjo ljubeznijo, upati in si prizadevati, da bo nazadnje šlo "vse plemenito zrnje v božjo kaščo".

Da bo tako in da bodo družine Aninega sklada še tesneje povezane z Bogom in med seboj, je predsednica uprave te dobrodelne ustanove Marija Šterbenc navzoče družine povabila k redni molitvi drug za drugega, trdni medsebojni povezanosti in tudi k molitvi za nove duhovne poklice na Slovenskem. "Ostanimo skupaj! Skupaj zmoremo veliko!" je opogumljala navzoče starše in otroke.

Medsebojnemu druženju družin Aninega sklada je bil namenjen raznolik popoldanski del po kosilu: od plavanja v bazenu, iger z žogo, nordijske hoje, sprehoda po gozdni učni poti do igre "pokaži, kaj znaš". Starši pa so v pogovoru ugotavljali, kako najti moči za pot naprej ob izčrpanosti in težavah. Tedaj je treba še toliko bolj zaupati v Boga, podvojiti molitev in človeško pomoč.

Pri organizaciji piknika družin Aninega sklada so tudi letos sodelovale sestre usmiljenke, ki dobrodelni ustanovi pomagajo vse od ustanovitve leta 1998. Pomagale so jim tudi animatorke iz družin sklada, pri petju med mašo in po njej pa tudi pevsko izredno nadarjena družina Ivančič iz Veržeja. Celotno srečanje je povezoval urednik pri radiu Ognjišče Alen Salihovič.

Ustanova Anin Sklad
Poljanska 6
P.P. 2031
1000 Ljubljana
Telefon: 0590 355 30
GSM: 040 770 222
anin.sklad@rkc.si

Dežurstvo v pisarni:
vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 13.00 do 15.30

Copyright © 2013. Anin sklad Rights Reserved.