^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

Prijava

Rad bi pomagal

Kako izpolniti položnico:

IBAN: SI56 0430 2000 3334 262

Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč družinam z več otroki
BIC banke prejemnika: KBMASI2X

Referenca: SI00 datum
Ime in naslov: Ustanova Anin sklad, Poljanska 6, Ljubljana

 

Lik dobrega očeta

V Šentjakobu ob Savi je v soboto 20. marca 2010 od 9. do 18. ure potekala duhovna obnova za starše, ki jo je vodil g. Leopold Charles Valant. Poskrbljeno je bilo tudi za varstvo otrok.

Lik dobrega očeta

Prav ljub mi je sveti Jožef. Sem že tudi pisala o tem, zakaj mi je všeč. V petek, 19. je bil v koledarju - in sin mi je povedal, da so v šoli rekli, da če je na svetega Jožefa sončno vreme, da bo potem tudi.

Sobota po tem dnevu je zbrala skupino staršev in otrok iz družin Aninega sklada.

V Šentjakobu pri Ljubljani smo skupaj preživeli zelo lep dan - sestre in animatorke so poskrbele za telesno hrano in za zadovoljstvo otrok - delavnice, nekaj so barvali, imeli so kuharski krožek, kjer so naredili kokosove kroglice (zelo dobre so bile!), igrali so nogomet ... v veselje mi je bilo videti kljub hladnejšemu vremenu rdeča lička otrok!

Poleg sester usmiljenk je staršem svoj čas podaril mlad duhovnik Leopold, ki je kaplan v Šentjakobu - on je zrasel v Franciji in šele kot odrasel prišel v Slovenijo - in sedaj tukaj živi. Njegova družina doma je bila večja in poleg domačih petih otrok so imeli stalno rejence. Tako od blizu pozna mnogo družinskih problemov, vsakovrstnih. Tako na temo vzgoje, bolezni, pravičnosti ...

Za osnovno temo je izbral svetega Jožefa, Jezusovega krušnega očeta. Primerjal je vse tri Jožefe, ki so omenjani v Svetem pismu, Egiptovskega, tistega iz Arimateje in Marijinega moža. Najdejo se zanimive vzporednice!

Ime Jožef pomeni "naj Bog doda ... ali odvzame" ... vse, kar potrebujemo ali kar je odveč ... V nekaj urah se je med nami razvilo veliko lepega, tudi zaupanja. Sploh ko smo razmišljali vsak o svojem očetu in si potem del svojih misli zaupali. Kako bogate izkušnje smo si podarili!

Naše izkušnje, naše zgodbe, nam govorijo o naših koreninah, o vplivu tega, kar se je zgodilo v preteklosti, na sedanjost, na bodoče rodove.

Pa vendar ... naj Bog doda vse, kar potrebujemo na naših poteh, in naj odvzame vpliv slabega. Verjamem, kako verjamem, da naj bi težke izkušnje, ki jih imamo, pomenile predvsem šolo, včasih je učenje izredno naporno ... Srčno upam, da bomo znali na novo videti in na novo sprejeti razne stvari, ki so nas ranile, ki nas morda še vedno bolijo ...

Posebno živo to doživljam, odkar me je še in še globoko dotaknilo spoznanje, da je bila Marija navsezadnje skoraj nezakonska mati - če bi Jožef ne poslušal glasu Boga v sanjah, bi jo skrivaj "odslovil", saj Marija ni zanosila z njim, svojim zaročencem.

Torej: če bi Jožef ne bil dojemljiv za slišanje Božjega glasu in za odločitev, da bo naredil, kot pravi ta Glas ... potem bi Marija bila neporočena mati ...

Zdaj, ko tako razmišljam, se mi zdi, da je tukaj tako zelo poudarjeno, kako zelo potrebuje otrok oba starša: očeta in mamo.

In čeprav je bil Jožef samo krušni oče, je gotovo svojo vlogo v polnosti živel. Ni bistveno - sem gotova - da je otrok genetsko moj (seveda ne govorim o varanju, skakanju čez plot, temveč preprosto samo o tem, da so krušni starši lahko zelo dobri starši!) - bistveno je, da je sprejet v ljubezni in zaupanju.

Zanimivo se mi zdi, kolikokrat sem že imela občutek, kako je otrok podoben staršu - potem pa zvedela, da sploh ni njegov!

Prav neverjetno ...

Spominjam se simpatične zgodbice, ki sem jo nekje prebrala, približno takole gre: Neka mlada mama, ki je bila sicer posvojenka, je rodila otroka in čudijo se barvi las, kako je mogoče, da ima rdeče lase, ko pa jih nima nobeden od staršev ... Pa pravi stara mama, da njej se pa ne zdi čudno, saj je ona rdečelaska. Pa pravi hči posvojenka: Pa saj sem jaz posvojena, ne dedujem po tebi! Njena mati pa pravi: Čisto sem pozabila, da te nisem rodila!

Meni je zgodbica ljuba. Govori o tem, kar tudi sama čutim: če ljubim otroka, ni najbolj bistveno to, ali sem ga rodila ... bistvena pa je ljubezen, s katero ga obdajam tukaj in zdaj! Ob spominjanju tega srečanja v Šentjakobu: Naj Bog da vse, kar potrebujemo ... naj blagoslovi vse naše korenine, misli, besede, delo ... Naj nas spremlja blagoslov dobrega, kar je bilo v preteklih rodovih ... in naj znamo prekiniti s slabim, ki sega do nas od prednikov. Hvala vsem za čudovit dan!

Ana Kos

Ustanova Anin Sklad
Poljanska 6
P.P. 2031
1000 Ljubljana
Telefon: 0590 355 30
GSM: 040 770 222
anin.sklad@rkc.si

Dežurstvo v pisarni:
vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu od 13.00 do 15.30

Copyright © 2013. Anin sklad Rights Reserved.